The Twelve


The Twelve contains the twelve most important religious festivals: the Annunciation, the Nativity, the Presentation in the Temple, the Baptism, the Transfiguration, the Resurrection, the Ascension, Pentecost and the Assumption. The set of performances that decorate the interior of the church.

Schematic representations: Configurations that include vegetable, animal and geometric decoration.

Doubtful: Drawing with perforated borders used by Byzantine painters to capture the design on the surface to be painted like.
Depth / Plain: The dark- blue surface compositions of the paintings on top, showing the central theme.
Vamvykio or vamvykino: Type of soft paper made in Vamvyki Syria and used for Byzantine manuscripts.
Iconolatric: Those who supported the worship of images.
Iconoclasm: Chronological period from the early 7th to the 9th century was marked by quarrels of Iconoclasts (those against the worship of images) with iconolatric. During this period many works of art were destroyed.
Scroll or eilito: Type Byzantine book of papyrus parchment or paper wrapped around enanaxona and the text is read vertically or horizontally rarely.
Architrave: The upper part of the temple.
Code: Type the Byzantine book consists of large pieces of parchment or paper folded twice in two notebooks tied all in volume.
Menologion: Image or manuscript, which depicted saints and scenes that celebrate specific months.
Palimpsests: written parchments to wash and scrape them for reuse.
Underpaint: The dark colors of the painter spreads a large broad surfaces in order to start creates forms.
Cruciform dome: Architectural type of church that appears to 9th century and has as main characteristic shape of the cross forming usually a square.
Bookbinding: The cover of the book of wooden boards, covered with leather. The luxurious codes were decorated with precious stones, gold, pearls and enamel.
Temple: Dam, which separates the sanctuary from the rest of the church. There are three categories of temple:
a) marble.
b) wood, engineered wood that is decorated with images.
c) built decorated with frescoes.
Watermark (filigranes): Drawings of animals, birds, flowers or letters
divided into sheets of paper that each paper has distinguished its products from one another.
Lights: System thin lines of white placed around the eyes or points which the artist wants to emphasize the tumors.


Το Δωδεκάορτο


Το Δωδεκάορτο περιλαμβάνει τις δώδεκα πιο σημαντικές εορτές: τον Ευαγγελισμό, τη Γέννηση του Χριστού, την Υπαπαντή, την Βάπτιση, την Μεταμόρφωση, την Εις Άδου Κάθοδον, την Ανάληψη, την Πεντηκοστή και την Κοίμηση.Το σύνολο των παραστάσεων που κοσμούν το εσωτερικό του ναού.

Ανεικονικές παραστάσεις: Συνθέσεις που περιλαμβάνουν φυτικό, ζωικό και

γεωμετρικό διάκοσμο.

Αμφίβολο: Σχέδιο με διάτρητα περιγράμματα που χρησιμοποιούσαν οι βυζαντινοί ζωγράφοι για να αποτυπώσουν το σχέδιο στην επιφάνεια που ήθελαν να ζωγραφήσουν.

Βάθος/Κάμπος: Η ενιαία σκουρογάλανη επιφάνεια στις συνθέσεις των τοιχογραφιών επάνω στις οποίες προβάλλεται το κεντρικό θέμα.

Βαμβύκιο ή βαμβύκινο:  Είδος μαλακού χαρτιού που κατασκεύαζαν στη Βαμβύκη της Συρίας και το χρησιμοποιούσαν για τα χαρτώα βυζαντινά χειρόγραφα. 

Εικονολάτρες: Αυτοί που υποστήριζαν τη λατρεία των εικόνων.

Εικονομαχία: Χρονολογική περίοδος από τις αρχές του 7ου έως τα μέσα του 9ου αιώνα που σημαδεύτηκε από τις έριδες των εικονομάχων (των πολέμιων της λατρείας των εικόνων) με τους εικονολάτρες. Κατά την περίοδο αυτή πολλά έργα τέχνης καταστράφηκαν.

Ειλητάριο ή ειλητό: Τύπος βυζαντινού βιβλίου από πάπυρο περγαμηνή ή χαρτί που τυλίγεται γύρω από ένανάξονα και το κείμενο διαβάζεται κάθετα ή σπανιότερα οριζόντια.

Επιστύλιο: Το επάνω τμήμα του τέμπλου.

Κώδικας: Τύπος βυζαντινού βιβλίου που αποτελείται από μεγάλα κομμάτια περγαμηνής ή χαρτιού διπλωμένα δύο φορές στα δύο, τα τετράδια που δένονται όλα σε τόμο.

Μηνολόγιο: Εικόνα ή χειρόγραφο, όπου παριστάνονται άγιοι και σκηνές που γιορτάζουν τους συγκεκριμένους μήνες. 

Παλίμψηστα: Γραμμένες περγαμηνές που ξεπλένουν και αποξέουν για να τις ξαναχρησιμοποιήσουν.

Προπλασμοί: Τα σκούρα χρώματα που απλώνει ο ζωγράφος σε μεγάλες πλατιές επιφάνειες προκειμένου να αρχίσει να πλάθει τις μορφές.Σταυροειδής με τρούλο:Αρχιτεκτονικός τύπος ναού που εμφανίζεται τον 9ο αιώνα και έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό το σχήμα του σταυρού που εγγράφεται συνήθως σε ένα τετράγωνο.

Στάχωση: Το εξώφυλλο βιβλίου από ξύλινες πινακίδες, καλυμμένο με δέρμα. Οι πολυτελείς κώδικες ήταν διακοσμημένοι με πολύτιμες πέτρες, χρυσό, μαργαριτάρια και σμάλτο.

Τέμπλο: Φράγμα που χωρίζει το ιερό από τον υπόλοιπο ναό. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες τέμπλου:

α) μαρμάρινο,

β) ξυλόγλυπτο, κατασκευασμένο δηλαδή από ξύλο που κοσμείται με εικόνες, και

γ) κτιστό που κοσμείται με τοιχογραφίες.

Υδατόσημα (filigranes): Σχέδια ζώων, πουλιών, λουλουδιών ή γραμμάτων που διακρίνονται σε φύλλάλλη.

Φώτα: Σύστημα λευκών λεπτών γραμμών που τοποθετούνται γύρω από τα μάτια ή στα σημεία τα οποία ο ζωγράφος θέλει να τονίσει τους όγκους.

Installation Views