Πρόταση κατασκευής έργου στον Δημόσιο Χώρο στο πλαίσιο του προγράμματος PALIMPSET στην όχθη της Λίμνης Παμβοτίδας στα Ιωάννινα.

 

Το έργο προτίνεται να τοποθετηθει στον μικρό προβλήτα -­‐μώλο που βρίσκεται στην όχθη της λίμνης Παμβοτίδας.

 

Ενας εκτοξευτήρας νερού (κανόνι άρδευσης) θα εκτοξεύει νερό με κίνηση 180 μοιρών σε απόσταση 50m, παραγωντας μια φαντασμαγορική υδάτινη εμπειρία.

 

 

1. Χωροθέτηση Εξοπλισμού

 

Σωλήνας διαμέτρου 3 inches θα βιδωθεί κάθετα στο μπετόν του προβλήτα ώστε να σηκώνει το εκτοξευτήρα νερού σε ύψος 2μέτρων από το έδαφος. Η ηλεκτρική αντλία θα τραβάει νερό από την λίμνη και θα το κανόνι θα εκτοξεύει το νερό σε ακτίνα 50 μέτρων. Χρειάζεται παροχή ρεύματος με 40αρα ασφάλεια -­‐ 63 Am. Η εκτίναξη του νερού θα ενεργοποιείτεαι μέσω του App από τον θεατή και θα δουλεύει μετά την κάθε ενεργοποίηση για 3 λεπτά.

 

2. Τεχνικές Προδιαγραφές

2.1 Αναλυτική Περιγραφή Εξοπλισμού Υποβρύχια ή υπέργεια-­‐ επιφανείας αντλία 20 -­‐ 30 hp

40αρα ασφάλεια -­‐ 63 Am

πίεση 10 bar

κυβικά αναρρόφησης-­‐ εκτίναξης 40-­‐50 ανά ώρα

διατομή σωλήνας : 3 inches μήκους 5-­‐10 μέτρων.

50-­‐60 μετρα εκτόξευση νερού με κίνηση 180 μοιρών

2.2 Αναλυτική Περιγραφή Συνδέσεων με Δίκτυα

 

Παροχή ρεύματος, διακόπτης που θα ενεργοποιεί την αντλία μέσω του App, προβολέας για νυχτερινό φωτισμό.

 

3. Αναλυτική Περιγραφή Έργου

 

Με αφορμή την ακόλουθη ιστορία: Κάθε φορά που αγρίευε η λίμνη τα παλιά χρόνια από το βοριά που φυσούσε, δημιουργούνταν μεγάλο μπουρίνι. Οι Γιαννιώτες τότε πίστευαν ότι είχε γίνει κάποια αμαρτία,ένα κακό που η λίμνη ήθελε να «μαρτυρήσει» σε όλους και να βγάλει τα κρυφά στην επιφάνεια.Τότε οι γιαγιάδες συνήθιζαν να λένε: «Πάλι ο άνεμος ανακατεύει τη λίμνη. Κάποιο νώθο θα βγει στην άκρη» στόχος του εργου είναι να παράξει μια εμπειρία ενός αερικού-­‐ ενός υδάτινου συμβάντος που διακόπτει την γαλήνη της λίμνης, που ξυπνά κάθε φορά που ο θεατής πλησιάζει στο σημείο της αποβάθρας. Ο μηχανισμός άρδευσης που χρησιμοποιείτε πολύ συχνά σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής αποτελεί ένα εργαλείο συμβολικής αναπαράστασης ενός ακραίου καιρικού φαινομαίνου που με ελάχιστη παρέμβαση ενεργοποιεί ένα νέο τοπόσημο στον δημόσιο χώρο της πόλης των Ιωαννίνων.

 

4. Στοιχεία Content (περιεχόμενο εικόνων, ήχων, video απαραίτητο για την αδειοδότηση)

 

Το προτεινόμενο έργο βασίζεται στην ιδέα κατασκευής ενός είδους αλληγορικού συντριβανιού που θα προσφέρει θέαμα, δροσιά και θα ανακαλεί μνήμες και οπτικοακουστική απόλαυση καθώς μέσω της δυναμικής εκτόξευσης τα θεαματικά σταγονίδια του νερού θα δημιουργούν εντυπωσιακούς σχηματισμούς πάνω στην επιφάνεια του νερού, την αίσθηση μιάς στιγμιαίας αναταραχής, και μέσω της διάθλασης του φωτός την εικόνα του ουράνιου τόξου. Το έργο ενεργοποιεί και σχηματοποιεί με πολύ απλά βιομηχανικά μέσα μια άξαφνη συνάντηση με τα στοιχεία της φύσης και προσφέρει μια φαντασμαγορική εμπειρία για τον θεατή και τον περαστικό της παράκτιας ζώνης.

 

 

5. Παρατηρήσεις (ειδικές κατασκευές κλπ)

Η αντλία θα τραβάει νερό από την λίμνη. Το φίλτρο εισόδου χρειάζεται καλυψη με σίτα ή πλέγμα για να μην στομώνει από αδρανή, φύκια και σκουπίδια. Χρειάζεται να κατασκεύαστεί μια σιδεροκατασκεύή για να στηριχθεί ο σωλήνας του κανονιού σε ύψος 2 μέτρων πάνω στο τσιμεντένιο δάπεδο της αποβάθρας. Σε περίπτωση χρήσης υπέργειας αντλίας χρειάζεται αντίστοιχα κάποιο κουτί για να προστατεύει την αντλία από την βροχή και υγρασία.