Memories Of Revolution

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

12.02 – 14.04.2018

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ρέντης

Εκθεσιακός χώρος «Νίκος Κεσσανλής»

Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός της τέχνης – Επιμελητής του ΚΜΣΤ

 

Ξαπλώστε με μεσ’ στο πευκόδασο, ύπνο σμαραγδένιο για να κοιμηθώ.

Βιντεοεγκατάσταση

2017

47 ψηφιακές UV εκτυπώσεις, Βιντεοπροβολή πάνω στην επιφάνεια των εικόνων, στολή Ρώσου αξιωματικού της ΕΣΣΔ

Διάρκεια Video: 8,13 min με ήχο.

Διαστάσεις: Μεταβλητές 

 

Το συγκεκριμένο έργο συμπυκνώνει 3 κομβικά συμβάντα που αλληλοσυμπληρώνουν την μοιραία έκβαση ενός εμβληματικού “τέλους εποχής” και συνοψίζει την “ά-στάθεια” ως ένα συνεχώς μεταβλητό αφήγημα στον ιστορικό χρόνο και χάρτη σε αντιστοιχία με τα γεγονότα που ακολούθησαν την Οκτωβριανή Επανάσταση. Τα επιμέρους στοιχεία του έργου ενορχηστρώνουν μια μνημειακού τύπου νεκρανάσταση (Vanities). Κάθε βιωμένη εμπειρία του παρελθόντος συμπεριλαμβανομένου του τραύματος και της απώλειας αποτελούν γεγονότα ενός παγκόσμια εξελισσόμενου “οίκο- συστήματος”.

1) Εικόνες απο το θρυλικό πάρκο-νεκροταφείο σοσιαλιστικών αγαλμάτων Memento στην Βουδαπέστη. Σπαράγματα από έργα τέχνης από την κομμουνιστική εποχή μεταξύ 1945 και 1989, συμπεριλαμβανομένων του αλληγορικού μνημείου της “Ουγγρο-σοβιετικής φιλίας” καθώς και αγάλματα των διάσημων προσωπικοτήτων από το εργατικό κίνημα, οι στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού και άλλα γιγαντιαία κομμάτια: τον Λένιν, τον Μαρξ, Ένγκελς, Ντιμιτρόφ, ο καπετάνιος Ostapenko, Μπέλα Κουν και άλλες «ήρωες» του κομμουνιστικού κόσμου. Με τα λόγια του αρχιτέκτονα Ákos Eleőd, εννοιολογικού σχεδιαστή του Memento: «Αυτό το πάρκο είναι για την δικτατορία. Και την ίδια στιγμή η δημοκρατία μπορεί να δώσει την ευκαιρία να σκεφτούμε ελεύθερα για τη δικτατορία. Ή για τίποτα! “

 

2) Η βιντεοπροβολή με απόσπασμα από την συναυλία της θρυλικής Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού (Η Alexandrov Ensemble είναι η επίσημη στρατιωτική χορωδία των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Ιδρύθηκε κατά τη σοβιετική περίοδο. Το μουσικό σύνολο του Aλεξαντρόφ μαζί με αυτό του MVD είναι τα μόνο μουσικά σύνολα με το δικαίωμα να κρατούν τον τίτλο Χορωδία του Κόκκινου Στρατού). Το τραγούδι αναφέρεται στην Καλίνκα, ένα είδος ανθοφόρου φυτού, με επιστημονική ονομασία Viburnum opulus, το οποίο ευδοκιμεί στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την κεντρική Ασία. Στις 25 Δεκεμβρίου 2016 μόλις δύο λεπτά μετά την απογείωση από το αεροδρόμιο Αντλέρ, κοντά στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, συνετρίβη το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Τουπόλεφ-154, με 93 επιβαίνοντες. Οι όμορφες χορεύτριες των μπαλέτων του Ensemble Alexandrov, οι αγαπημένοι στους Ρώσους μουσικοί της Χορωδίας τους Στρατού αλλά και δημοσιογράφοι που ακολουθούσαν την αποστολή στη Λαττάκεια της Συρίας όπου θα προσγειωνόταν το αεροπλάνο, είναι μεταξύ των 92 νεκρών της συντριβής του αεροσκάφους στη Μαύρη Θάλασσα.

 

3) Η συγκεκριμένη στολή ανήκει σε ανώτατο αξιωματικό της ΕΣΣΔ. Πυρηνικός επιστήμονας ειδικευμένος σε πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Το Σοβιετικό καθεστώς του απαγόρευσε κάθε έξοδο από την χώρα και τον υποχρέωσε να ζήσει όλη του την ζωή σε εργαστήριο εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Σιβηρία. Η στολή δωρίστηκε από τον γιό του σε φιλικό μου πρόσωπο κατά την διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού στην Ρωσία και βγήκε από την χώρα με μυστικότητα. Ο ίδιος μου παραχώρησε το κειμήλιο για χρήση στο προτεινόμενο έργο.