Reflections of the Plate
 

#ηΑντανάκλασηΤουΠιάτου

 

Μουσείο ΓαστρονομίαςΑθήνα.

Διάρκεια: 30 Μαρτίου – 30 Σεπτεμβρίου 2015

Επιμέλεια: Λίνα Μαντίκου

 

 

Η θεματική του φαγητού κυριαρχεί ως διατύπωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εικόνες της καθημερινής παρουσίασης και προετοιμασίας φαγητού πυκνώνουν τα τελευταία χρόνια και μετατρέπονται σε παγκόσμια καθημερινή πρακτική. Βασικό άξονα της έκθεσης αποτελεί η ανάγνωση του σύγχρονου πολιτισμού ως υβριδίου μέσα από την αντανάκλαση του σύγχρονου φαγητού σε αυτόν. Η σχέση των διατροφικών συνηθειών με τον εκάστοτε πολιτισμό από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και σήμερα, αναδεικνύει τη διατροφή και τις συνήθειές της, ως το σημαντικότερο πολιτισμικό χαρακτηριστικό. Έτσι, από τυχαία συνθήκη, στα αρχαία ελληνικά συμπόσια και στην υποκειμενική ηθική και ανηθικότητα του μεσαίωνα, έγινε ιδεολογία με τη βιομηχανική επανάσταση, εικαστική πρακτική τη δεκαετία του 80′ και μετουσιώθηκε σε τεχνολογία με την εξέλιξη της τεχνολογίας τροφίμων, τις διαφημίσεις και τις σύγχρονες τηλεοπτικές εκπομπές. Η έκθεση συγκεντρώνει έργα 12 σύγχρονων καλλιτεχνών, που με την πρακτική τους, διερευνούν τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου πολιτισμού με κύριο εργαλείο τους το φαγητό. Μέσα στο πλαίσιο αυτής της σύγχρονης πολιτισμικής συνθήκης, καλούνται να διαχειριστούν έννοιες όπως το πιάτο, η πρώτη ύλη, κανόνες συμπεριφοράς γύρω από το φαγητό κ.ά., παράγοντας ταυτόχρονα ένα εκθεσιακό έργο τέχνης, που θα παρουσιαστεί στον χώρο του μουσείου, ένα πολλαπλό εμπορικό αντικείμενο για το art shop του μουσείου και μια νέα συνταγή, που θα μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης στο εστιατόριο του μουσείου. Με αυτό το τριπλό έργο τους τίθεται το ερώτημα: «Τι προτείνουμε; Τι παράγουμε; Καταναλώνουμε αυτό που παράγουμε;»., ερώτημα που αφορά τον ρόλο όλων μας στον σύγχρονο κόσμο.Κατα τη διάρκεια των εγκαινίων, θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε τις συνταγές που έχουν δημιουργήσει οι 12 συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

 

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Κατερίνα Βέλλιου, Γιάννης Γρηγοριάδης, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, Κατερίνα Ζαφειροπούλου, Κώστας Ιωαννίδης, Γιάννης Καπέλλος, Δώρα Κύργια, Οι Αρχιτέκτονες της Φάλαινας, Απόστολος Ντελλάκος, Δημήτρης Φουτρής, Ελένη Χασαλεύρη, Αλέξανδρος Ψυχούλης

 

Αφαλάτωση

παστός Βακαλάος, ισοτονικό διάλυμα γιά ενδοφλέβια χρήση

2015

Το έργο με τίτλο “Αφαλάτωση” προσομοιάζει ανορθόδοξα την διαδικασία ξαλμυριάσματος του Βακαλάου. Στο αποξηραμένο ψάρι χορηγείται στείρο ισοτονικό διάλυμα ελεύθερο βακτηριακών ενδοτοξίνων με ενδοφλέβια χρήση. Η ουσία που διοχετεύεται στην παστή σάρκα γιά 6 μήνες κρυσταλοποιεί περαιτέρω το αλάτι ένω ταυτόχρονα επιμυκήνει την νεκρική του ακαμψία. Στο πέρασμα του χρόνου το σχήμα του ψαριού θα μεταμορφωθεί σε σταλακτίτη καθώς τα άλατα που φιλτράρονται μέσα απο την αργή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών θα σχηματίσουν κρυσταλικούς σχηματισμούς. Η τροφή μετατρέπεται οργανικά σε αντικείμενο καθώς μέσα απο παρεμβολή φυσικών μεθόδων διατήρησης διακόπτεται και επιμηκύνεται η βιολογική αποσύνθεση.

Πάβλοβα – η αλμυρή μπαλαρίνα

Μαρέγγα με αυγά ρέγγας (ταραμάς)

σκορδαλιά με γλυκοπατάτα (αντί cream patisserie)

κομματάκια ψητού βακαλάου με σάλτσα παντζαριού (αντί φράουλες)

2015

 

Αντικαθιστούμε τα υλικά της συνταγής ενός γλυκού επιδόρπιου (pavlova) με όμοια συστατικά και μείγματα ώστε να παραχθεί ενα αλμυρό κυρίως πιάτο ή ορεκτικό.  Βασικό μέλημα είναι να διατηρηθεί η αρχική εικόνα και μορφή της pavlovas αλλά να μετατραπεί σε μια τελείως διαφορετική γεύση. Η μαρέγγα που είναι η βάση της συνταγής, φορμάρεται σε σχήμα πιάτου ώστε καθώς θα τρώγεται θα εξαφανίζεται και σαν υπό-σταση από το τραπέζι.

Γάντια υψηλής ραπτικής για την κουζίνα

Μέσον / υλικά: μεταξωτά υφάσματα και αξεσουάρ ρουχισμού

Διάστασεις: μεταβλητές

2015

Reflection of the Plate